Consilierea psihologica
In clinica noastra, psihologul actioneaza pentru oameni si in interesul acestora, manifesta preocupare, empatie, respect si intelegere fata de beneficiari si fata de problemele acestora, actionand intotdeauna fara manifestari de autoritate si fara sa exploateze situatia beneficiarului serviciilor psihologice.
Psihologul clinician indeplineste mai multe functii, cele mai importante fiind de psihodiagnostic si evaluare clinica, consiliere psihologica si interventie psihoterapeutica.
Psihodiagnosticul si evaluarea clinica vizeaza identificarea factorilor psihologici implicati in sanatate si boala. Interventia pihologica de specialitate este exprimata prin consiliere psihologica si psihoterapie si vizeaza controlul, la diverse nivele de expertiza (generala/specifica), al factorilor psihologici implicati in sanatate si psihopatologic.
Consilierea psihologica este o metoda de indrumare a persoanelor aflate in situatii critice (de ordin situational), situatii ce se cer rezolvate imediat, dar care nu au o manifestare cu intensitate de ordin patologic. Poate avea mai multe atribute: educativa, vocationala, informativa, de rezolvare a problemelor, suportiva, de dezvoltare personala, de constientizare etc.
Prin consiliere psihologul urmareste evaluarea, sustinerea pentru construirea de „strategii personale” de viata in vederea dobandirii adaptarii – integrarii la realitate si rezolvarea situatiilor critice ce pot aparea. Scopul consilierii psihologice poate fi reprezentat prin relatia : independenta – incredere in sine – responsabilitate – eficienta – autenticitate – cunoastere.
Interventia psihoterapeutica este abordata ca metoda de sustinere in plan psihologic a cazurilor cu probleme de natura psihopatologica (situatii existentiale ale persoanei: relational-extern sau psihologic-intern) sau in cazul clientilor care vor sa isi optimizeze functionarea in plan psihic si fizic. Interventia psihoterapeutica este abordata individuala sau de grup.
Psihologul Ioana Medical Center este flexibil, cu o privire de ansamblu asupra nevoilor diverse ale clientior din toate categoriile de varsta si centrat pe evaluare/ diagnostic, preventia tulburarilor psihice si promovarea sanatatii cu interventii individualizate.
OBIECTIVELE PSIHOTERAPIEI SUNT URMATOARELE :
- Scoaterea pacientului din criza existentiala
- Reducerea sau eliminarea simptomului
- Intarirea Eu-lui si capacitatilor integrative
- Rezolvarea, acolo unde se poate, a conflictelor intrapsihice ascunse
- Realizarea unor modificari in structura personalitatii pentru obtinerea unei functionari mai mature si o capacitate de adaptare mai eficienta la mediu
- Reducerea sau inlaturarea, daca este posibil, a acelor conditii de mediu care produc sau mentin comportamentele de tip dezadaptativ
- Modificarea atitudinilor si opiniilor subiectilor cu privire la ei insisi sau la lumea inconjuratoare
- Dezvoltarea unui sistem clar al identitatii personale