Infectia cu Norovirus, de mare actualitate
Dr Nicorici Daniela Cristina – medic specialist pediatru, competenta apifitoterapie
- contagiozitate mare (care se poate prelungi cateva zile dupa disparitia simptomelor, in medie 72 ore)
- cauza principala de gastroenterita in SUA
- infectia se produce prin ingestia de produse contaminate cu cantitati mici de fluide/fecale de la o persoana infectata. Apa si mancarea pot fi contaminate, ceea ce duce la raspandirea infectiei in scoli/crese/restaurante.
- incubatie scurta (12 – 48 ore)
- simptomele principale sunt diareea apoasa si varsaturile (uneori dureri abdominale, cefalee, oboseala, dureri musculare)
- autolimitata (durata medie 2 – 3 zile)
- diagnosticarea se face prin detectare in scaun (antigen norovirus)
Principalul tratament este rehidratarea (sugarii si copiii mici avand risc de deshidratare) cu saruri de rehidratare reci, administrate per os, in cantitati mici (cu lingurita) si repetat
Preventie: spalarea corecta a mainilor cu apa si sapun la contactul cu persoane bolnave, la prepararea hranei, decontaminarea suprafetelor, spalarea corecta a fructelor si legumelor
Infectia nu confera imunitate (virusul sufera mutatii frecvente si formeaza noi tulpini, de aici si dificultatea de a fabrica un vaccin)
sursa: Medicine Net