Dietoterapia in constipatia la copil
Constipatia, o problema curenta la sugar si copilul mic, beneficiaza pe langa tratamentul apifitoterapic (ceaiuri din plante, mierea de albine) si de tratament dietetic atat in scop curativ dar si preventiv.
Exista numeroase beneficii ale alimentatiei naturale, dar si anumite principii care ar trebui respectate in sensul utilizarii legumelor si fructelor preponderent in starea lor naturala (neprelucrate termic) si nesupuse in prealabil tratamentelor chimice (ingrasaminte, fertilizatori), cat mai putine alimente rafinate, cat mai putine grasimi, evitarea alimentelor cu coloranti si conservanti, consumul carnii din surse cunoscute (care nu utilizeaza antibiotice si stimulatori biologici pentru cresterea animalelor si pasarilor), consumarea regulata a alimentelor cu resturi celulozice benefice pentru tranzitul intestinal (cu rol in hidratarea si formarea bolului fecal), evitarea alimentelor manipulate genetic.
Dintre legume se pot utiliza:
• dovleceii
• castravetele consumat ca atare sau in salate,
• prazul, un remercabil laxativ si antiinflamator intestinal,
• ceapa (ca atare sau in salate),
• asmatuiul (ca aromatizant in salate in cantitati mici)
• varza (in special zeama murata) si conopida vor fi consumate regulat
• broccoli
• mazarea si fasolea uscata
Fructele cu beneficii certe asupra tranzitului intestinal sunt:
• prunele consumate in stare proaspata (cand sunt bine coapte, dimineata pe stomacul gol 5-10 bucati) fie, in extrasezon, uscate si inmuiate de seara pana dimineata
• caisele uscate si inmuiate in apa sau sub forma de compot
• smochinele
• perele si merele (mai ales consumate cu coaja) sau sub forma de suc
• ciresele si visinele consumate ca atare sau sub forma de compot
• fragii, capsunile, coacazele rosii si agrisele consumate ca atare (eventual congelate in extrasezon)
• portocalele
• pepenele galben (dar si cel verde foarte bogat in apa)
Alaturi de legume si fructe efecte bune se obtin prin utilizarea uleiului de masline, a taratelor de grau si a semintelor de in (prin mucilagiile pe care le contin cu rol emolient) si bineinteles a unui aport corespunzator de apa (eventual o apa plata imbogatita cu magneziu)