Electroencefalograma este o investigatie non- invaziva, nedureroasa, neiradianta care detecteaza si inregistreaza activitatea electrica a creierului. EEG nu are efecte secundare, copilul isi reia activitatea obisnuita imediat dupa efectuarea investigatiei.
EEG de veghe dureaza de obicei 20 – 40 minute dar necesita si o scurta perioada de pregatire la inceputul si finalul investigatiei.
Pregatirea pentru EEG presupune:
– explicarea testului pe intelesul copilului si parintilor
– copilul trebuie sa fie spalat pe cap cat mai recent, preferabil în preziua investigaţiei, fara adaugarea de uleiuri/fixativ/spuma
– în seara de dinaintea inregistrarii, copilul trebuie sa adoarma cu 2- 3 ore mai tarziu decat de obicei si sa se trezească cu 2 ore mai devreme (scopul acestei privari de somn este de a obtine pe traseele EEG modificari specifice anumitor tipuri de epilepsie)
– se pastreaza tratamentului copilului, alimentatia este normala dar se evita bauturile care contin cofeina
– pentru pastrarea unei atmosfere relaxate copilul isi poate aduce jucaria/patura preferata
– sugerăm, de asemenea, să aveţi la dumneavoastra o caciulă/ şapcă/ alt accesoriu pentru acoperirea capului la plecarea din clinica (veţi avea gel/ cremă în par în urma înregistrării EEG); in acest sens s-ar putea sa considerati util sa aveti la dumneavoastra si un mic prosop cu care sa curatati parul
– interpretarea rezultatului se va face de catre medicul specialist neurolog cu competenta EEG.